Gyros a la vinoweekends (også vegetarmodel😉)
Når vinoweekends ikke kan komme til Grækenland, så må Grækenland jo komme til vinoweekends! Vi er vilde med Gyros, og har vores egen fusion af 50% græker og 50 % madglad, småtosset dansker! 👍😄
Der er muligvis en græker eller 2, der vil få sin ouzo galt i halsen, hvis man nævner gyros og rød spidskål i samme åndedrag… Men det smager altså godt. 🤷♂️
Hvis man ikke vil lægge sig ud med nogen grækere, så kan man jo nuppe den plain med tzatziki, kød, tomater og rødløg… 😜
Længere nede i indlægget er der også en rigtig mumsi vegetarmodel! Og der er billedet med hjemmebagt surdejspitabrød! ✨✨
Ofte bager vi selv vores brød, og det er faktisk ret nemt. Men nogle gange har vi købt nogle virkelig lækre surdejspita i netto, som vi klart vil anbefale. (Selv om vi ikke får noget for at gøre det..)
Her får du både opskrift på fyld og gyrosbrød. 😉
//Reklame for vores webshop forekommer//
Det skal du bruge til 4 personer:
Kødfyld:
400 g nakkekoletter fra svin
Marinade:
1 presset fed hvidløg
4 spsk olivenolie – vi har flere skønne øko jomfruolivenolier i vores shop.
1 spsk. Gyros mix fra vores webshop
1 tsk salt
2 tsk pebermix – du finder flere smagfulde varianter i vores webshop
ELLER i stedet for Gyros mix kan du bruge:
1 håndfuld frisk timian (Eller 1 spsk tørret)
2 spsk paprika
2 tsk salt
3 tsk peber
Tatziki:
(se evt. smutvejen til super smagsfuld tzatziki ved at trykke Her)
4 dl græsk youghurt 5 %
1 agurk
Saften fra 1/2 lime
1 stort fed hvidløg
salt
peber
sukker
I øvrigt:
Lidt salatblade
10-12 cherrytomater
Bredbladet persille
1/4 rødt spidskål snittet i fine strimler
1 salatløg eller rødløg i tynde skiver eller tern
1 håndfuld frisk timian
chu chum hvis du kan lide det ekstra stærkt
6 premieur hvede pita fra netto, hvis du ikke vil bage brød selv.
Nederst på siden finder du opskriften til Gyros fladbrød, som du ser billede af her ⬇
Tzasiki:
Rør græsk youghurt, limesaft, presset hvidløg, lidt samt og peber sammen.
Riv agurken groft og klem saften ud af den. Kom den op i youghurten og bland grundigt. Smag til med salt, peber, sukker og limesaft.
Kødfyld:
Skær nakkekoteletterne op i meget tynde strimler og krydder med salt, peber, paprika, hvidløg, timian og olie. Ælt krydderierne godt ind i kødet, dæk lufttæt til, og lad det det hvile i køleskabet mindst et par timer.
Steg dit kød i lidt olie på en pande 10-15 minutter, de første par minutter ved høj varme herefter skruer du ned til medium varme.
Vegetarmodel:
Til 4 personer skal du bruge:
4 skiver hokkaido græskar
Samme marinade som ovenfor.
Vend græskarskiverne i marinaden og bag dem i ovnen ved 185 grader til de er bløde, gyldne og møre.
Pitabrødene er surdejsmodel – opskrift fra Christine Brandt.
Nederste billede er en vegetarversion, hvor kødet er erstattet af feta samt bagt, sød kartoffel vendt i sesam.
Servering:
Har du købt dine brød, luner du dem i ovnen.
Alt andet anretter du på flotte fade og i skåle, og så samler man selv sin Gyros.
En rigtig gyros rulles som et kræmmerhus om fyldet, men vi bruger ofte pitabrødsmodellen!
Tip: Er mega godt på madpakken! Enten kan du komme tzatziki i en bøtte ved siden af og komme det i pitaen ved spisetid. Eller du kan komme et stort foldet Iceberg salatblad ind i din pita, så det isolere brødet fra tzatzikien, så brødet ikke bliver blødt!
Velbekomme! 😋💥
Gyros pita brød:
2 dl koldt vand
25 g gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
200 g hvedemel
150 g durum mel
Sådan gør du:
Gyros pitabrød:
Du kommer gær, vand, olie salt og sukker op i din røreskål, og rører det godt sammen, evt på røremaskine, hvis du har.
Så tilsætter du mel og ælter det godt og grundigt mindst 5 minutter. Herefter skal dejen hæve i 30 minutter ved stuetemperatur.
Derefter deler du dejen i 6 lige store stykker og folder dem til boller, der lægges i et oliesmurt fad eller tallerken og igen hæver 1 time. brød, som er ca 1/2 cm høje og 20 cm breden.
Nu er du klar til st rulle dine brød ud til en cirkel på 3-4 mm tykkelse. Gyros pita flækker man ikke op I midten, men ruller om sit fyld i stedet. Derfor så skal man ikke rulle dem alt for tykt ud.. 😜
Steg dine brød i en anelse olie på en pande, til de bliver lysebrune. Ca 1 minuts tid på hver side.
Ingen kommentarer endnu